Bruggen, tunnels en sluizen, maar ook veel gebouwen in de openbare ruimte voldoen niet meer aan de eisen en veiligheidsnormen van nu. Ze zijn toe aan vervanging of een opknapbeurt. Aan de andere kant dwingen de groeiende wereldbevolking, toenemende welvaart en klimaatverandering ons om spaarzaam om te gaan met grondstoffen. Binnen de Transitie Track Duurzaam & Circulair Bouwen werken Jelmer Young Professionals samen met onze business partners aan innovatieve en creatieve oplossingen om de milieueffecten tijdens de ontwerp-, gebruiks- en sloopfase zoveel mogelijk te beperken.

 
 

 
 

Inhoud Track

Binnen de track Duurzaam & Circulair Bouwen werken we aan een duurzame verandering van de bouwsector. Dat doen we door kennis te delen, te brainstormen en samen te werken aan oplossingen op het gebied van duurzaam renoveren, hergebruik van materialen en het verlengen van de levensduur van kunstwerken in de openbare ruimte. We laten ons inspireren door succesverhalen uit de sector en kijken tegelijkertijd over de grenzen van se sector en ons vakgebied heen. Zo ontwikkelen we nieuwe kennis en innovatieve kennisproducten, die we vervolgens delen met onze business partners in de keten.

Eén van de ontwikkelingen waar we heel enthousiast over zijn is biobased bouwen. Biobased materialen zijn hernieuwbaar, zijn te produceren met een lagere CO2-uitstoot en zijn in veel gevallen herbruikbaar. Dat maakt het tot een ontwikkeling die enorme kansen biedt voor de bouw en GWW-sector, vooral vanwege de grote vraag naar woningen en de vervangings- en renovatie opgave in de infrastructuur. Lees meer over biobased bouwen in ons blog.

Binnen de track combineren we theorie met de praktijk. Zo organiseren we lunchlezingen met interessante sprekers, workshops en een vakinhoudelijke dag. Bovendien wisselen we wekelijks kennis en informatie met elkaar uit, als we samen werken op de Brooklyn Campus .

Ons doel? Het lerend en innoverend vermogen van de sector vergroten, bijdragen aan veilige kunstwerken en zorgen voor een duurzamere en toekomstbestendige wereld. Omdat de uitdagingen niet op zichzelf staan, zoeken we uiteraard ook de samenwerking op met de andere Transitie Tracks:

 
 
 
 

 

Deze Jelmers kozen voor de Transitie Track
Duurzaam & circulair bouwen

 

Victorine Dumoulin

Medewerker Duurzaamheid | Strukton

Binnen het duurzaamheidsteam van Strukton Infra Specials werkte ik aan de ontwikkeling en implementatie van nieuw duurzaamheidsbeleid. Dit deed ik zowel op strategisch niveau als binnen projecten, zodat het beleid niet alleen aansloot bij andere afdelingen binnen Strukton, maar ook realistisch en toepasbaar was voor de uitvoering van projecten. Naast beleidsontwikkeling was ik betrokken bij diverse tenders en projecten, waarbij ik me richtte op de integratie van duurzaamheidsmaatregelen. Thema’s zoals circulariteit, zero emissie, biodiversiteit, SROI en waterkwaliteit kwamen hierin regelmatig aan bod. Daarnaast werkte ik met de CSRD, de Europese richtlijn die bedrijven verplicht te rapporteren over duurzaamheid en de impact van hun werkzaamheden.


Emma Arntz

Trainee Centrale Projecten | Heijmans Infra

Bij Heijmans Infra werkte ik als junior omgevingsmanager en werkte ik dagelijks samen met collega's uit verschillende disciplines binnen het projectteam om onderhoud aan rijkswegen en viaducten in Oost-Nederland voor te bereiden en uit te voeren. Mijn verantwoordelijkheden omvatten onder andere het afstemmen van werkzaamheden met de opdrachtgever en derden, het informeren van stakeholders en het coördineren van omgevingszaken zoals vergunningen, ecologie en verkeersmanagement. Zo droeg ik eraan bij dat werkzaamheden volgens planning verliepen en de verkeershinder tot een minimum werd beperkt.


Thomas Schram

Omgevingsmanager bij het Amsterdamse Bos

Als omgevingsmanager voor het Amsterdamse Bos vertegenwoordigde ik het gebied bij Rijkswaterstaat, Gasunie, de gemeente Amsterdam, het waterschap, de provincie en andere stakeholders. Het Amsterdamse Bos is drie keer zo groot als Central Park en trekt jaarlijks meer bezoekers dan de Efteling. Dit drukbezochte natuurgebied biedt ruimte aan horeca, evenementen en sportactiviteiten, maar maakt tegelijkertijd deel uit van het NatuurNetwerk Nederland. Als omgevingsmanager was ik verantwoordelijk voor de afstemming tussen belanghebbenden en beheerders, met een speciale focus op de samenwerking met de Gasunie (gasleidingaanleg) en Rijkswaterstaat (verbreding van de A9).


Koen Janse

Transitiemaker bij Verbouwstromen

Bij Verbouwstromen werk ik als transitiemaker binnen het koopteam om de verduurzaming in de praktijk te versnellen. Mijn focus ligt op het verkennen van nieuwe mogelijkheden om de impact van het koopteam te vergroten. Zo onderzoek ik hoe het moment van verhuizing kan worden benut om verduurzaming bij woningaankoop te stimuleren, met extra aandacht voor de rol van banken en de financiële sector. Mijn werkzaamheden zijn veelzijdig: ik voer interviews, stel verslagen op, doe onderzoek en organiseer of woon meetings bij met verschillende partijen. Daarnaast ondersteun ik het team bij diverse taken en onderhoud ik contact via mail en telefoon. Deze rol biedt mij de kans om te leren hoe transities in de praktijk worden aangejaagd, hoe ik effectief werk in een dynamische omgeving en hoe ik mijn gedrevenheid kan omzetten in concrete resultaten.


Nout Keijzer

Coordinator Duurzaamheid bij Boskalis

Bij Boskalis Nederland werk ik als duurzaamheidscoördinator aan het verankeren van duurzaamheid in alle facetten van de bedrijfsvoering. Het doel is om de milieubelasting te verkleinen en duurzame maatregelen te stimuleren, implementeren en monitoren binnen projecten – van aanbesteding tot uitvoering. Mijn werk bestaat uit projectmanagement, waarbij ik nauw samenwerk met tender- en projectteams om duurzame oplossingen te integreren. Ik voer milieu-impactanalyses uit en bereken Milieu Kosten Indicatoren (MKI) om maatregelen te beoordelen en strategieën te ontwikkelen die negatieve impact minimaliseren en milieubesparingen opleveren. Daarnaast stel ik duurzaamheidsrapportages op en monitor ik de voortgang en resultaten van de initiatieven. Ik verzamel en analyseer data over duurzaamheidsprestaties, wat helpt om verbeteringen door te voeren en de impact van Boskalis verder te verkleinen. Deze rol combineert technische analyses met strategische samenwerking en biedt mij de kans om direct bij te dragen aan een duurzamere toekomst.


JOËLLE ROZA

Adviseur bij Gemeente Rotterdam & Platformcoördinator bij RegioIngenieur

Bij het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam werkte ik als adviseur binnen het programma Bodemlood. Dit programma richt zich op het informeren van bewoners over mogelijk verhoogde loodgehalten in achtertuinen en het stimuleren van duurzame aanpassingen om contactrisico’s te verkleinen. Mijn rol bestond uit het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden met partijen die actief waren in de openbare ruimte, het evalueren van projecten en het bijdragen aan de toekomstige stappen binnen het programma. Als Platform Coördinator bij RegioIngenieur bracht ik specialisten in de openbare ruimte samen binnen een netwerk van 22 gemeenten, 4 waterschappen en de provincie Zuid-Holland. Ik faciliteerde kennisuitwisseling door kennissessies en projectbezoeken te organiseren en speelde in op de behoeften van leden om hun betrokkenheid te vergroten. Dit maakte mijn werk dynamisch en gericht op het versterken van samenwerking.


 
 

Partners Transitie Track
DUURZAAM & CIRCULAIR BOUWEN

 
 

Hieronder vind je een greep uit de business partners bij wie onze Jelmer Young Professionals hun energie, kennis en vaardigheden inzetten voor een duurzame verandering van de bouwsector.

 

 

Meer weten?

Wil jij als young professional aan de slag binnen een traineeship gericht op duurzaam en circulair bouwen? Of houdt jouw organisatie zich bezig met deze interessante transitie en wil je weten wat Jelmer voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op, dan plannen we een afspraak.