De impact van klimaatverandering vraagt om innovatieve denkers en daadkrachtige doeners. Ook in Nederland krijgen we steeds vaker te maken met periodes van extreme droogte en hevige neerslag. In de Transitie Track Klimaatadaptatie & Water werken we samen aan slimme, duurzame oplossingen voor de wateruitdagingen van vandaag en morgen. Binnen de Transitie Track Klimaatadaptatie en Water van Jelmer duik je in uitdagende vraagstukken die het verschil maken voor onze leefomgeving. Van veilige dijken tot schoon drinkwater voor iedereen. Ben jij klaar om jouw creativiteit en talent in te zetten voor een toekomstbestendig Nederland?

 
 

 
 

Inhoud Track

In de track Klimaatadaptatie & Water werken we aan oplossingen voor een toekomstbestendig watersysteem. We laten ons inspireren door best practices en praktijkvoorbeelden, maar gaan ook zelf aan de slag met concrete projecten waarmee we de transitie kunnen versnellen.

Concreet betekent dit dat we behoeften van onze businesspartners op het gebied van klimaatadaptatie en water ophalen en daarmee aan de slag gaan. Ook inspireren we elkaar en de sector met vakinhoudelijke events. Denk aan lunchlezingen met interessante sprekers, workshops en een vakinhoudelijke dag, maar ook door op wekelijkse basis informatie en kennis uit te wisselen. Thema’s waar we ons mee bezighouden:

  • klimaatverandering

  • stedelijke ecologie

  • watergebruik

  • water & digitalisering

Omdat de uitdagingen niet op zichzelf staan, zoeken we uiteraard ook de samenwerking op met de andere Transitie Tracks:

 
 
 

 

Deze Jelmers kozen voor de Transitie Track Klimaatadaptatie & Water

 

Floris van Dijk

Trainee Waterveiligheid | Waterschap Brabantse Delta

Bij Waterschap Brabantse Delta werk ik als Trainee Waterveiligheid. Hier ondersteun ik Team Bouwen bij het beoordelen en, waar nodig, versterken van de dijken binnen het waterschap. Binnen mijn werkzaamheden ben ik onder andere verantwoordelijk voor het uitvoeren van veiligheidsanalyses van dijken, het bepalen van de scope voor benodigde werkzaamheden en het bewaken van de volledigheid van af- en opleverdossiers van dijkversterkingen. Zo zorg ik ervoor dat dijkversterkingen doelgericht worden uitgevoerd en dat alle informatie goed wordt vastgelegd voor toekomstige hertoetsingen.


Elna Minderman

Adviseur Gebiedsontwikkeling | Royal HaskoningDHV

Opgaven op het gebied van klimaat en water in het landelijk gebied krijgen, samen met natuuropgaven, vorm binnen het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Vanuit mijn opdracht voor de provincie Groningen droeg ik hieraan bij. In het programma werkten we gezamenlijk toe naar een gebiedsplan, waarin stond beschreven hoe de Groningse deelgebieden konden bijdragen aan de gestelde doelen.

Wat deze track interessant maakte, was de mogelijkheid om deze opgaven in samenhang met andere projecten en uitdagingen te bespreken. Een ander project waar ik aan werkte – en dat goed binnen deze track paste – was een samenwerking om een drinkwaterwinning duurzaam te beschermen. Dit deden we door een goede toestand van zowel het oppervlakte- als grondwater in de omgeving van Noordbargeres te creëren. Twee boeiende projecten, waarin ik op verschillende schaalniveaus bijdroeg aan klimaat- en wateropgaven. Lees het verhaal van Elna.


Menno Tiesma

Adviseur Hydrologie | Royal HaskoningDHV

Bij Royal HaskoningDHV hield ik mij bezig met het ontwerp van afvalwatertransportsystemen, (polder)gemalen en de debietverdeling van een zandfilter. Daarnaast richtte ons team zich op drinkwatertransport en opdrachten vanuit de industrie. Voor deze projecten ontwikkelden en gebruikten we diverse tools. Sommigen daarvan ontwierpen we zelf, zoals bijvoorbeeld een tool voor een parametrisch ontwerp.

Binnen de opdracht werkten we nauw samen met de opdrachtgevers: waterschappen, gemeenten, industriële partijen en interne afdelingen. Samen creëerden we oplossingen die niet alleen effectief, maar ook duurzaam waren. Wat mij vooral energie gaf, was het gezamenlijke proces: van idee tot uitvoering werkten we samen aan producten die écht waarde toevoegden. Deze dynamiek maakte elk project uniek en droeg bij aan beter waterbeheer en een duurzamere toekomst.


Bart Groeneveld

Assistent Projectmanager | Hoogheemraadschap van Rijnland

Bij het Hoogheemraadschap van Rijnland werkte ik als assistent projectmanager samenwerkte met het IPM-team van project Haarlem Waarderpolder (HWP) en met vijf grote ingenieursbureaus. Samen bereidden we de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw voor van de grootste zuivering binnen Rijnland. Mijn verantwoordelijkheden waren breed en besloegen verschillende specialismen binnen het IPM-team. Zo schreef ik het voorkeursalternatief voor bestuurlijke besluitvorming en hielp ik bij het vormgeven van de samenwerking met de ingenieursbureaus. Ik haalde klanteisen op, voerde interne kwaliteitstoetsen uit en verbeterde het proces rond de acceptatie van geleverde producten. Daarnaast bereidde ik diverse overleggen voor en begeleidde deze.

Door mijn inzet verliep de samenwerking met de ingenieursbureaus soepel, kon het bestuur van Rijnland een weloverwogen besluit nemen over het voorkeursalternatief voor de zuivering en kwam de realisatie van de nieuwe zuivering weer een stap dichterbij.


Machteld Pronk

Junior Procesregisseur Duurzaamheid | Provincie Gelderland

Tijdens mijn eerste jaar bij Jelmer werkte ik bij de Provincie Gelderland in het duurzaamheidsteam Mobiliteit. Vanuit de afdeling Beheer en Onderhoud Wegen (B&O) werkten mijn collega’s en ik aan het verduurzamen van alles op en rondom de provinciale wegen. We richtten ons op biodiversiteit, klimaatadaptatie, klimaatmitigatie en circulaire economie. Mijn werkzaamheden waren uiteenlopend: van het opstellen van een duurzaamheidsdoelenoverzicht en een infra-innovatiestrategie tot deelname aan een werkgroep die zich bezighield met het verduurzamen van verhardingen.

Ik vond het interessant en leerzaam om inzicht te krijgen in de organisatorische structuur van de provincie en de samenhang met politieke besluitvorming. De provincie heeft een breed scala aan verantwoordelijkheden, waardoor het soms een uitdaging was om duurzame initiatieven te realiseren. Tegelijkertijd gaf het veel voldoening om samen op zoek te gaan naar haalbare kansen en oplossingen.


Mikki Metz

Trainee Systems Engineering | Waterschap Brabantse Delta

Bij Waterschap Brabantse Delta werkte ik als Trainee Systems Engineering binnen het team Programmeren. Samen met mijn collega was ik medeverantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en implementatie van de WaterschapsEisenBibliotheek binnen verschillende afdelingen en teams. Dit deed ik door werkgroepen te organiseren en leiden, trainingen te geven en de Relatics-bibliotheek door te ontwikkelen.


Kaspar Buinink

Projectadviseur ecologie en landschap | Heijmans

Bij Heijmans werkte ik als adviseur ecologie dagelijks samene met omgevingsmanagers en ontwikkelaars om projecten zo natuur inclusief mogelijk vorm te geven. Daarnaast deed ik intern onderzoek naar hoe Heijmans hun (positieve) impact op ecologie en biodiversiteit verder kan vergroten en wat daarvoor nodig is. Op die manier droeg ik mijn steentje bij aan de missie van Heijmans om in 2030 met al het werk een positieve impact te realiseren op de aarde. Daarbij zet Heijmans uitsluitend in op duurzame oplossingen en werkmethoden die bijdragen aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en een goede waterbalans.


 
 

Partners Transitie Track Klimaatadaptatie & Water

 
 

Hieronder vind je een greep uit de business partners bij wie onze Jelmer Young Professionals hun energie, kennis en vaardigheden inzetten voor de transitie naar een waterbestendige leefomgeving.

 

 

Meer weten?

Heb jij als young professional interesse in een traineeship gericht op klimaatadaptatie en water? Of houdt jouw organisatie zich bezig met watervraagstukken en wil je weten wat Jelmer voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op, dan plannen we een afspraak.