Nederland staat voor een enorme verstedelijkingsopgave. Steeds meer mensen trekken naar de stad, terwijl er een enorm tekort aan woningen is. Dat zorgt niet alleen voor vraagstukken op het gebied van wonen, maar ook op het gebied van mobiliteit en de openbare ruimte. Tegelijkertijd hebben we te maken met klimaatverandering en een groeiend tekort aan grondstoffen. Deze opgaven zijn met elkaar verstrengeld; vaak zit een oplossing voor de ene opgave de oplossing voor een andere in de weg. Dat vraagt om een transformatie in regels, infrastructuur, sociale normen en gedrag. Binnen de Transitie Track Stedelijke ontwikkeling denken we graag na over die uitdaging.

 
 

 
 

Inhoud Track

Bij Jelmer geloven we in de kracht van technologische innovatie om steden slimmer en veerkrachtiger te maken. Door digitalisering, data-analyse en slimme technologieën kunnen we onder andere energieverbruik optimaliseren, waterbeheer verbeteren en stadsplanning versterken. Maar het gaat verder dan technologie alleen. Het vraagt om samenwerking tussen overheden, bedrijven en inwoners én om een visie die rekening houdt met economie, natuur en samenleving. Het doel? Een inclusieve, gezonde leefomgeving voor iedereen.

De track Stedelijke Transformatie is gericht op kennisdeling en inspiratie en is een programma vol interactie en verdieping. We stimuleren onderlinge kennisuitwisseling en samenwerking en nodigen interessante sprekers uit voor lunchlezingen en vakinhoudelijke dagen. Daarbij richten we ons op thema’s als duurzame stedenbouw, technologische innovatie, inclusieve stadsplanning en waterbeheer. Wil jij de strategie en praktijk met elkaar verbinden en samen werken aan concrete oplossingen voor een prettige leefomgeving, nu en in de toekomst? Dan is de Transitie Track Stedelijke Transformatie iets voor jou.

Omdat de uitdagingen niet op zichzelf staan, zoeken we uiteraard ook de samenwerking op met de andere Transitie Tracks:

 
 
 
 

 

Deze Jelmers kozen voor de Transitie Track Stedelijke transformatie

 

Wies Greeve

Assistent projectmanager | Ingenieursbureau gemeente Den Haag

In mijn eerste Jelmer-jaar heb ik als assistent projectmanager bij het Ingenieursbureau gemeente Den Haag ervaring opgedaan binnen drie verschillende programma’s: het Meerjaren Programma Kunstwerken (MJPK), Opknapplannen en Natuurherstel & Vergroening. Binnen deze programma’s, die uit diverse projecten bestonden, ondersteunde ik verschillende rollen binnen het IPM-team.

Mijn ervaring ligt vooral binnen omgevingsmanagement, technisch management en projectbeheersing. Als schakel tussen verschillende disciplines – zoals ontwerp, voorbereiding en toezicht – haalde ik de benodigde producten per projectfase op en liet ik ze goed op elkaar aansluiten.


Lieke Mijnheer

Assistent programmamanager City Deal Tijdloze Grachten | DHM

Bij DHM werk ik als assistent programmamanager aan de City Deal Tijdloze Grachten. Dit is een samenwerkingsverband tussen de rijksoverheid, gemeenten, kennisinstellingen en andere partijen, met als doel het behoud van de historische grachten die Nederland rijk is. Om stappen in de juiste richting te blijven zetten, zoek ik zowel op inhoud als procesmatig de verbinding tussen de verschillende werklijnen van deze City Deal.


Gijs Homans

Programmamedewerker Regieteam Ondergrond | Gemeente Amsterdam

Bij het Regieteam Ondergrond van de Gemeente Amsterdam zorgde ik als programmamedewerker dat de ondergrond minder belemmeringen vormde voor de groei en ambities van de stad. Ons team bestond uit experts van verschillende directies en organisaties, zoals Waternet en de Omgevingsdienst Noordzeekanaal. Door deze brede samenwerking brachten we kennis en expertise samen om slimme oplossingen te bedenken.

We werkten aan uiteenlopende vraagstukken: van advies bij uitvoeringsprojecten en de ontwikkeling van een datasysteem voor de ondergrond tot het beter afstemmen van beleidsstukken. Mijn rol bestond uit het ondersteunen van de verschillende pijlers en het kritisch reflecteren op hoe deze bijdroegen aan de doelstellingen. Daarnaast hield ik het overzicht over het programma, bewaakte ik de capaciteit en ureninzet en zorgde ik dat we onze doelen efficiënt konden realiseren. In deze veelzijdige functie combineerde ik strategisch inzicht met praktische uitvoering en droeg ik bij aan een beter georganiseerde ondergrond voor de stad.


Eleanor Thelen

Kenniswerker | CROW

Bij CROW werkte ik als kenniswerker dagelijks samen met het cluster Collectief Vervoer om informatie over alle aspecten van het openbaar vervoer te verzamelen en te delen met de juiste partijen. Bij CROW was ik onder andere verantwoordelijk voor het opstellen van verschillende rapportages waarin deze informatie helder werd weergegeven. Zo droeg ik bij aan inzicht in de huidige staat van het openbaar vervoer en de mogelijkheden om het te verbeteren.


Liv Koreman

Assistent Strategisch Omgevingsmanagement | Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam

Als Assistent Strategisch Omgevingsmanagement bij het Programma Bruggen en Kademuren van de Gemeente Amsterdam werk ik samen met de teams Bestuur, Organisatie en Omgeving en Afweging Toekomstbestendig Herstel om een integrale aanpak te waarborgen voor de verouderde bruggen en kademuren in Amsterdam.

Ik verzamel kennis uit de omgeving en bij specialisten, stel adviezen op en draag bij aan de afwegingen voor toekomstbestendig herstel. Zo zorg ik ervoor dat de belangen van de omgeving goed worden meegenomen in de herstelplannen voor deze cruciale infrastructuur.


Evelien van Brakel

Adviseur Mobiliteit  | Gemeente Gouda

Bij de Gemeente Gouda werkte ik als Adviseur Mobiliteit op de afdeling Ruimtelijk Beleid en Advies. Gouda is een compacte stad in ontwikkeling. Zo blijft het aantal inwoners en bezoekers in de stad groeien. Om het verkeer in Gouda beter te regelen, is het Verkeerscirculatieplan opgesteld. Dit is een meerjarig programma dat loopt tot 2042. Samen met de programmamanager bewaakte ik de voortgang van dit programma. Zo hield ik grip op de financiën en de planning en was ik betrokken bij de communicatieaanpak om bewoners in Gouda op de hoogte te houden van het programma.

Regelmatig zaten we met de wethouder om hem te adviseren over specifieke mobiliteitsopgaven in Gouda. Daarnaast werkte ik aan de invoering van een zero-emissiezone in de binnenstad en stelde ik een actieplan op om concreet bij te dragen aan de ambitie van de gemeente om deelvervoer te stimuleren. Hierbij was het essentieel om niet alleen samen te werken met collega’s uit andere beleidsvelden, maar ook nauw contact te houden met belangenverenigingen. Zo zorgde ik ervoor dat de plannen van de gemeente daadwerkelijk aansloten op de behoeften van de inwoners van Gouda.


Emma Arntz

Adviseur Mobiliteit | Gemeente Rotterdam

Binnen de afdeling Mobiliteit van de Gemeente Rotterdam speelde ik een actieve rol in de mobiliteitstransitie. Gedreven door verstedelijking en klimaatverandering lag de focus op duurzame mobiliteit, met een sterke inzet op deelmobiliteit met uitsluitend elektrische voertuigen. Dankzij een data-gedreven aanpak werkten we aan efficiënt ruimtegebruik om de stad leefbaar en bereikbaar te houden.

Samen met het rijk, andere gemeenten en mobiliteitsaanbieders werkten we aan de ontwikkeling en uitvoering van mobiliteitshubs. Mijn bijdrage lag vooral bij de monitoring en evaluatie, waarbij we stap voor stap een dashboard ontwikkelden. Hiermee konden we op basis van real-time data gebruikers van deelmobiliteit sturen naar locaties met voldoende parkeergelegenheid. Zo hielpen we overvolle hubs te voorkomen en het aanbod beter over de stad te verdelen.


 
 

Partners Transitie Track
STEDELIJKE TRANSFORMATIE

Hieronder vind je een greep uit de business partners bij wie onze Jelmer Young Professionals hun energie, kennis en vaardigheden inzetten voor de transitie naar een prettige leefomgeving voor iedereen, nu en in de toekomst.

 

 

Meer weten?

Heb jij als young professional interesse in een traineeship gericht op stedelijke transformatie? Of houdt jouw organisatie zich bezig met vraagstukken op het gebied van verstedelijking en de openbare ruimte? en wil je weten wat Jelmer voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op, dan plannen we een afspraak.