VERHALEN VAN JELMER YOUNG PROFESSIONALS

Elna minderman & FEMKE MATHIJSSEN

 

Ze hadden direct een klik. Elna en Femke ontmoetten elkaar bij de introductie van het Jelmer Impact Programma en zijn sindsdien maatjes. Dat ze het direct goed met elkaar konden vinden komt deels doordat deze twee young professionals een gemeenschappelijke achtergrond in geografie en planologie hebben. Maar het feit dat ze hun levensverhaal met elkaar deelden tijdens de eerste dagen van hun traineeship, deed de rest. Binnenkort ronden ze hun Jelmer traject af. In dit duo-verhaal blikken Femke en Elna terug op hun traineeship bij Jelmer en hoe ze die, ondanks hun gelijkwaardige achtergrond, heel verschillend hebben ingevuld.

 

Uniek traineeship

Elna volgde de studie Technische Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed daar ook een Master Environmental and Infrastructure Planning. Femke behaalde haar bachelor Sociale Geografie & Planologie en master Educatie en Communicatie aan de Universiteit van Utrecht. Beide dames volgen nu met veel enthousiasme het traineeship van Jelmer, waar ze zich in razend tempo ontwikkelen. Zowel als persoon als op de inhoud. Toch doen ze dat elk op een heel andere manier.

Femke vertelt: “Elna is vooral veel bezig met de vraag welk werk inhoudelijk goed bij haar past. Voor mij is dat al wat duidelijker; ik ben meer zoekende naar welk type organisatie en werkomgeving het beste bij mij passen.” Twee young professionals die hetzelfde traject op hetzelfde moment zijn aangegaan, maar toch een heel andere reis maken: dat is Jelmer bij uitstek. “Bij Jelmer kun je dingen proberen, daarvan leren en je eigen pad uitstippelen. Allemaal vanuit een veilige omgeving, waarin je zowel support krijgt als uitgedaagd en bevraagd wordt op je vervolgstappen. Tegelijkertijd is er veel herkenning en verbinding met andere Jelmers.”, vertelt Elna enthousiast.

Leren werken

Die herkenning en verbinding voelden Elna en Femke toen ze beide aan de slag gingen bij hun eerste Business Partner CROW. Femke startte binnen het kennisplatform bij Team Mobiliteit en Elna bij Team Infra. Femke: “We zaten allebei op een andere afdeling en de inhoud van ons werk verschilde. Maar doordat we beide echt nog moesten leren werken, liepen we tegen de nodige dingen aan. We hadden regelmatig contact met elkaar om onze ervaringen met elkaar te delen.” Zowel tijdens de cursussen en workshops van Jelmer, als buiten het werk om zochten de Jelmers elkaar op. “Doordat alles zo nieuw is en je elkaar al goed hebt leren kennen tijdens de introductie van Jelmer, is de drempel om je onzekerheden, twijfels en successen met elkaar te delen lager.” Elna vult aan: “CROW is een organisatie waar je met veel stakeholders te maken krijgt. Ze opereren binnen een enorm speelveld. Femke en ik waren beiden nog niet ervaren genoeg om ook de verschillen tussen de stakeholders goed te doorzien en hierop in te spelen.” De cursus communicatiestijlen binnen het Jelmer Impact Programma hielp hen om communicatiestijlen te herkennen en hier op een authentieke manier mee om te gaan. Daarnaast bespraken ze deze casussen uit de praktijk met elkaar en hun Jelmer groepje tijdens intervisie bijeenkomsten. “Eerlijk is eerlijk: dat doe je toch minder snel met directe collega’s die bij dezelfde organisatie werken.”

Zelfde traject, andere reis 

Dat Jelmer geen vastomlijnd traineeship is en dat je echt zelf het pad van je ontwikkeling vormgeeft, blijkt uit de verschillende routes die de dames volgden na hun tijd bij CROW. Femke vervolgde haar reis bij de Gemeente Gouda als assistent-projectleider. Elna was ook benieuwd hoe het er bij een overheidsorganisatie aan toe ging en startte bij de Provincie Groningen als assistent-programmamanager. “Ik had zo mijn vooroordelen over overheidsorganisaties en wilde onderzoeken of die klopten.”, lacht Elna. Ze bleek het leuker te vinden dan ze dacht. “Ik werkte voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NLPG) van Groningen. Hier komen verschillende opgaven op het gebied van natuur (stikstof), water en klimaat samen. Ik vond de politiek-bestuurlijke context en de dynamieken die daarbij horen erg interessant. Bovendien werk je aan iets dat super actueel is. Je levert daarmee echt een bijdrage aan de oplossingen van morgen.” En hoewel Elna nog lang niet uitgeleerd was bij de provincie, koos ze er bewust voor om voor haar derde Jelmer jaar wel een andere Business Partner te zoeken. “Ik vind veel dingen leuk. Na mijn tijd bij de provincie dacht ik: misschien kom ik hier nog wel weer terug. Maar ik wil alles uit mijn Jelmer traineeship halen en zoveel mogelijk proberen.”

En zo kwam het dat Elna haar derde Jelmer jaar bij Royal Haskoning DHV doorbrengt als Adviseur Gebiedsontwikkeling. Vanuit die rol krijgt ze binnen een van de projecten ook weer te maken met het NPLG, maar dan vanaf de andere kant van de tafel. “Daardoor kan ik mijn kennis over de opgaven benutten en verdiepen en tegelijkertijd ook nieuwe projecten aangaan om zo nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Dat vind ik echt een leuke positie.”

Femke vult haar derde jaar anders in. Zij besloot na haar tweede Jelmer jaar om nog een jaar bij de gemeente Gouda te blijven. “Ik houd me als assistent-projectleider bezig met projecten in de openbare ruimte. Binnen het ene project ben ik in de lead en binnen het andere project ben ik meer ondersteunend of doe ik veel voorbereidende werkzaamheden. Na een jaar bij de gemeente Gouda merkte ik dat ik nog lang niet uitgeleerd was en dat ik goed op mijn plek zat. Het fijne aan Jelmer is dat je dan niet per se naar een andere Business Partner moet, omdat dit nu eenmaal zo ‘hoort’ binnen het programma. Ik koos er daarom voor om ook mijn derde Jelmer jaar door te brengen bij deze Business Partner.”

Transitie Tracks

Naast het inhoudelijke werk bij de Business Partners en het persoonlijk leiderschapstraject binnen het Jelmer Impact Programma, zijn Femke en Elna ook allebei actief binnen een van de Jelmer Transitie Tracks. Elna als coördinator van de Transitie Track Klimaatadaptatie en Water en Femke als deelnemend lid van de Track Stedelijke Transformatie. Elna vertelt hierover: “Ik heb voor deze Transitie Track gekozen vanwege mijn interesse in klimaatverandering en omdat ik graag meedenk over hoe we onze openbare ruimte daarop kunnen aanpassen. Zowel in het landelijk gebied als in de stad.” Femke: “Ik vind de stad vooral interessant omdat daar alle vraagstukken samenkomen. Van energie tot klimaatadaptatie en van mobiliteit tot (circulair) bouwen. In de stedelijke omgeving is de ruimte beperkt. Hoe ga je daarmee om? Een integrale visie en aanpak is nodig om toekomstbestendig te ontwikkelen. Ik vind het reuze interessant om te onderzoeken hoe je dat, en de mensen die daarover gaan, samenbrengt.”

“Femke is sowieso echt een mensenmens”, vult Elna aan. “Zij houdt zich veel bezig met het proces, met de mensen met wie ze samenwerkt en hoe je als team het beste kunt samenwerken. Ik vind dat Femke zich echt enorm heeft ontwikkeld. Waar ze zich eerst aanpaste aan de mensen met wie ze werkte, merk ik nu dat ze echt haar rol pakt. En dat mensen naar haar luisteren.” Op de vraag welke groei Femke in Elna ziet, antwoordt Femke lachend: “Elna was echt een stuiterbal toen ik haar ontmoette. Ze is enorm energiek, aanwezig en een echte sfeermaker. Maar dat is niet in iedere situatie geschikt. Ik merk dat ze dat enthousiasme en die energie nu beter kan afstemmen op de situatie. Daardoor komt ze zekerder en professioneler over. Ook is ze zelfverzekerder over haar kennis en zich meer bewust van wat ze allemaal weet en hoe ze daarmee van meerwaarde kan zijn.”

 

Carrièrepad met een vangnet

Na de zomer stopt het Jelmer avontuur voor beide Jelmers. Terugkijkend concluderen ze dat ze deze reis absoluut niet hadden willen missen. Elna: “De reden om voor Jelmer te kiezen was omdat ik niet goed wist wat ik wilde gaan doen. Mijn studie is zo breed. Om te ontdekken welk werk bij je past, moet je veel proberen. Jelmer is daar de ideale omgeving voor.” Femke vult aan: “Bij Jelmer krijg je de ruimte om te ontdekken wat je interessant vindt, met fijne mensen waar je op kunt terugvallen. Een carrièrepad met een vangnet. Niet iedere werkgever geeft zoveel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. En ook niet ieder traineeship geeft zoveel ruimte om zelf een eigen ontwikkelpad uit te stippelen. Dat maakt Jelmer de ideale start van je carrière.”

Bij twijfel: doen!

Aan young professionals die nu voor de keuze staan en Jelmer overwegen, hebben ze een eenduidige en duidelijke boodschap: “Bij twijfel, doen!” Femke: “Begin gewoon. Er is zoveel ruimte om je eigen pad vorm te geven.” Elna vult aan: “En kom vooral een keer langs op de Brooklyn Campus om sfeer te proeven en de verhalen van andere Jelmers te horen. Zo krijg je een beter beeld en kun je voelen of Jelmer bij je past. En dat gevoel is verreweg de beste raadgever.”


Ben je nieuwsgierig naar het Jelmer Impact Programma? Neem contact op met Eva Hilbrands!


Elna Minderman

BSc Technische Planologie | Rijksuniversiteit Groningen

MSc Water and Coastal Management | Carl von Ossietzky Universität Oldenburg

MSc   Environmental and Infrastructure Planning | Rijksuniversiteit Groningen

Business Partners:

  • Kenniswerker Team Infra | CROW

  • Assistent-programmamanager | Provincie Groningen

  • Adviseur Gebiedsontwikkeling | Royal HaskoningDHV

Femke Mathijssen

BSc Sociale Geografie & Planologie | Universiteit Utrecht

MA Geografie: Educatie & Communicatie | Universiteit Utrecht


Business Partners:

  • Kenniswerker team Mobiliteit | CROW

  • Assistent Projectleider | Gemeente Gouda

 

LEES OOK:
Het verhaal van Flip Steenbrink en zijn
enthousiasme over de energietransitie