VERHALEN VAN JELMER YOUNG PROFESSIONALS
Flip Steenbrink
De energie spat van Flip Steenbrink af als je met hem praat over zijn vakgebied. Een vakgebied waar ‘energie’ eveneens het verbindende woord is voor alles waar hij zich dagelijks mee bezig houdt. Binnen het Jelmer Impact Programma volgt hij de Transitietrack Energie en heeft hij ruim een jaar vanuit adviesbureau APPM gewerkt aan de energietransitie. Nu is hij net gestart bij zijn tweede opdracht bij Vattenfall. En geloof het of niet: daar krijgt hij enorm veel energie van. Waarom dat zo is en hoe Flip zijn eigen energie verdeelt over alles waar hij mee bezig is, lees je in dit artikel.
Van oud naar nieuw
De overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen is een uitdagend en complex vraagstuk waarvan iedereen inmiddels wel weet dat we er niet meer omheen kunnen. Ook zijn we er ons ervan bewust dat het een vraagstuk is van ons allemaal, doordat de impact ervan diep doordringt in talloze sectoren, systemen en onze samenleving als geheel. Tegelijkertijd is er ook nog heel veel wat we niet weten. Want hoe maak je de energietransitie betaalbaar voor iedereen? Hoe waarborgen we de leveringszekerheid? Hoe faciliteren we de overgang van oude naar nieuwe technologieën? En hoe maken we de transitie in bestaande, soms eeuwenoude buurten en wijken? Het zijn vragen waar Flip maar wat graag zijn tanden in zet.
Energie is overal
Tijdens zijn studie Technische Bestuurskunde aan de TU Delft kwam Flip er al gauw achter dat hij ‘iets’ in de energiesector wilde doen. “Mijn interesse lag in eerste instantie in de transport. Hoewel dat een interessante sector is, ging het tijdens de studie vooral over zelfrijdende auto’s, de luchtvaart en het zware transport, zoals de scheepvaart. Ik merkte dat de verduurzaming van de transportsector onderbelicht bleef. Omdat mijn interesse daar wel ligt, koos ik na mijn bachelor voor de master Complex Systems Engineering & Management.” Tijdens deze master kwam Flip in aanraking met de complexiteit van de energietransitie. Hij vertelt: “Energie verbindt én is overal mee verbonden. Het energievraagstuk sijpelt door in bijna alle sectoren, systemen en aspecten van onze samenleving. Dat multidisciplinaire aspect trekt me enorm aan.” Niet alleen het vraagstuk, ook het antwoord op de energietransitie is complex en meerledig. Er is niet één energiebron, één antwoord of één technologie die de oplossing vormt voor dat enorme vraagstuk. Volgens Flip ligt de oplossing dan ook in het combineren van verschillende energiebronnen: van wind-, zonne- en kernenergie tot waterstof en aardwarmte. “Bovendien is de ommezwaai naar duurzame energiebronnen niet enkel een technologische aangelegenheid. Sterker nog, technisch zijn we er zo goed als klaar voor. De grootste uitdaging binnen de energietransitie is hoe we de transitie sociaalmaatschappelijk gaan inrichten. Er zijn zo ontzettend veel stakeholders, belangen en factoren om rekening mee te houden. Op politiek, financieel én sociaal vlak. Dat maakt ‘t ontzettend interessant en boeiend.”, aldus een enthousiaste Flip.
De X-curve
Iemand die zich dagelijks bezighoudt met een allesomvattend thema als energie, kan vast iets vertellen over de huidige status van de energietransitie. “Ken je de X-curve?”, vraagt Flip in reactie op die vraag. Hij legt uit: “Het is een trendlijn in een grafiek die laat zien dat nieuwe technologieën qua adaptatie van links onderin naar rechts omhoog lopen: van onbekend naar door de massa omarmd. Oude technologieën doorlopen een proces van links boven naar rechts onder. Van gemeengoed naar geleidelijke uitfasering. In het midden, waar de twee assen elkaar raken, is de chaos. En daar zitten we nu net voor. Kortom, de echte chaos moet nog komen.” Zijn stem verraadt zijn enthousiasme.
Dat Flip er enthousiast van wordt als energieprofessional is niet zo gek. Want juist in de chaos gaat bepaald worden wat de meest logische en efficiënte manier is om invulling te geven aan onze energiebehoefte. “We zitten nu op een punt dat het gros van de mensen wel doorheeft dat de energietransitie hoe dan ook gaat gebeuren. En hoewel de chaos er al lijkt te zijn, moeten we nog over het zwaartepunt heen.”
Ontdekken wat bij je past
Bij Jelmer krijgt Flip alle ruimte om zijn interesse voor de energiesector verder uit te diepen. “De studie die ik heb gevolgd was heel breed. Daardoor weet je overal wat van, maar kun je ook alle kanten nog op. Ik wilde ontdekken wat bij mij past.” Je zou zeggen dat een regulier traineeship dan een goede keuze is, maar voor Flip voelde dat niet zo. “Als je een traineeship binnen één organisatie volgt zie je veel verschillende afdelingen in korte tijd. Je snuffelt overal aan, maar krijgt niet de kans je ergens écht in te verdiepen. Eer je gewend bent, moet je alweer nadenken over de volgende stap.”
Van junior naar medior in 3 jaar
Jelmer is anders, ontdekte Flip. “Het traject bij Jelmer duurt drie jaar en ieder jaar leer je een andere kant van de sector kennen. Daardoor ontdek je waar je het beste tot je recht komt: bij een opdrachtgever, een opdrachtnemer, een ingenieursbureau of toch een netbeheerder. Doordat je ergens een jaar zit, krijg je bovendien een goed beeld van het werk en de werkgever en kun je andersom ook echt een bijdrage leveren aan de organisatie. Zowel op inhoudelijk als op persoonlijk vlak geeft dat de rust en ruimte om stappen te zetten.” Ook binnen het jaar krijg je de kans om verschillende rollen te proberen. Zo werkte Flip bij Business Partner APPM als adviseur voor gemeentes en andere overheden op het gebied van zero emissie mobiliteit, vervulde hij de rol van procesmanager en fungeerde hij als projectmanager in verschillende warmteprojecten. Nu is Flip net gestart als Technical Support Consultant bij Vattenfall. Binnen de afdeling Offshore Wind is hij verantwoordelijk voor de procesoptimalisatie van verzoeken voor onderhoud aan windturbines op zee. Een totaal andere opdracht, waarin het essentieel is goed te kunnen schakelen met de monteurs, engineers, IT-afdeling en het management.
Volgens Flip zorgt het leren kennen van verschillende rollen en kanten van de markt voor een versnelling van je carrière. “Daardoor kun je jezelf na drie Jelmer jaren al een medior noemen. Iets dat bij andere werkgevers, of bij een regulier traineeship, vaak veel langer duurt. Een andere plus is de focus die ik kan aanbrengen binnen het Jelmer traject. Zo volg ik de Transitie Track Energie, waarin Jelmer lezingen, workshops en inspiratiesessies organiseert voor Jelmers die zich willen specialiseren in de energiesector. Dat levert niet alleen nieuwe kennis, maar vooral ook nieuwe connecties op in de energiesector.”
Inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling
Het leuke aan Jelmer is bovendien dat je je niet alleen inhoudelijk, maar ook op persoonlijk niveau ontwikkelt, dankzij het Jelmer Impact Programma. De dingen die je leert binnen het programma zijn direct toe te passen in je werk. Andersom kun je praktijkcases inbrengen tijdens de trainingen van Jelmer. Een voorbeeld daarvan is het warmteproject in de Vruchtenbuurt in Den Haag, waar Flip aan werkte. Hier was hij verantwoordelijk voor bewonersparticipatie. “Dankzij de communicatietraining van Jelmer ben ik me bewuster geworden van de verschillende communicatiestijlen die er zijn. Tijdens de training leer je je eigen communicatiestijl kennen en ontdek je wat de impact daarvan is op anderen. Ook leer je hoe je conflicten kunt de-escaleren en hoe je de verbinding opzoekt met anderen. Iets dat goed van pas komt tijdens, bijvoorbeeld, bewonersavonden.” De eerste opdracht bij Jelmer heeft Flip dan ook al veel gebracht. “Er is door de trainers van Jelmer op een positieve manier getornd aan mijn fundamenten en overtuigingen. Daardoor ben ik veel zelfbewuster geworden. Ik wist bijvoorbeeld al dat ik goed ben in het enthousiasmeren en samenbrengen van mensen. De Talent Managers van Jelmer bevestigden dit, maar hielpen me ook om dat talent te benutten in de dagelijkse praktijk. Een ander inzicht is dat ik me bewust ben geworden van mijn neiging om anderen te pleasen. Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat ik wat meer op mijn strepen mag gaan staan als ik ergens van overtuigd ben. Waar ik vroeger liever de confrontatie uit de wegging, weet ik nu dat ik een eventueel meningsverschil ruimschoots compenseer met mijn enthousiasme en vermogen om mensen te verbinden. Dat inzicht geeft me gevoelsmatig de vrijheid om kritischer te zijn naar anderen en het vertrouwen om te staan voor mijn ideeën.”
De grootst mogelijke kleine stap
De ontwikkeling die Flip doormaakt komt niet alleen hemzelf ten goede, maar ook en juist de energietransitie. Een transitie waarin professionals met visie, inhoudelijke kennis én social skills hard nodig zijn. Professionals die in staat zijn om buiten kaders te denken en over grenzen te kijken. Die keuzes durven maken in situaties die niemand volledig kan overzien. En die vanuit verschillende perspectieven naar het grotere plaatje kijken, zonder daarin te verzanden. “Want als je te overkoepelend kijkt, werkt het verlammend”, weet Flip. “Dan lijkt het probleem onoplosbaar. Dus je wilt stappen blijven zetten, zoveel mogelijk productie behalen en tegelijkertijd geen nieuwe problemen creëren. Daarom is de vraag: wat is de grootst mogelijke kleine stap die we kunnen zetten?” Kortom, stap voor stap toewerken naar een oplossing, zonder vooraf alles uit te denken en durven kiezen in onzekerheid; daar is lef, visie en doorzettingsvermogen voor nodig. Iets waar Jelmer Young Professional Flip Steenbrink iedere dag beter in wordt.
Ben je nieuwsgierig naar het Jelmer Impactprogramma? Neem contact op met Eva Hilbrands!
Flip Steenbrink
BSc Technische Bestuurskunde | TU Delft
MSc Complex Systems Engineering & Management | TU Delft
Business Partners:
APPM Management Consultants | Adviseur Energietranstie
Vattenfall | Technical Support Consultant