VERHALEN VAN JELMER BUSINESS PARTNERS
Chris van Velde
Onder de rook van Den Haag en Utrecht ligt een stad die, als het gaat om infra-projecten, zijn weerga niet kent. Gouda. Het grootste infrastructurele vraagstuk van deze stad is natuurlijk de export van de Goudse kaas. Maar dat is lang niet het enige waar de gemeente Gouda zich over buigt. Sterker nog; het exporteren van de beroemde kaas is bijna een ‘makkie’ als je het vergelijkt met de uitdagingen waar de stad ook mee te maken krijgt. Dankzij de rijke geschiedenis die je in de grond op slechts tien centimeter diepte vindt, zijn de projecten in de openbare ruimte spannend en explosief.
In Gouda gebeurt het
In de wereld van infrastructuur, bouw, water en energie wordt het steeds lastiger om techneuten te vinden die van beide wallen gegeten hebben: professionals die technisch heel goed zijn en op de soft-skills bovengemiddeld scoren. “Het ‘oude’ plaatje van de civiele techneut met het traditionele takenpakket, de bruine corduroy broek, een rond brilletje en typische werkstijl, volstaat allang niet meer,” legt Chris van Velde uit. Hij is afdelingshoofd Projecten Openbare Ruimte bij de gemeente Gouda. “Pas afgestudeerde professionals willen het maken bij de grote bedrijven waar ‘het gebeurt’. De meesten denken dan niet aan een gemeente en zeker niet aan de gemeente Gouda.” En dat is onterecht, zo vindt Chris. In Gouda gebeurt namelijk ontzettend veel.
Oud en nieuw samenvoegen
Wanneer je pas afgestudeerd bent, ligt de wereld aan je voeten. “Maar,” waarschuwt Van Velde, “een goede voetballer begint ook niet direct in de Champions League. Je moet ‘het vak’ eerst ergens leren voordat je bij de grote jongens aan de slag kan.” De Gemeente Gouda is volgens Chris een fantastische werkplek. Stel je maar eens voor wat er gebeurt als je in een van de dichtst bebouwde steden, in het hart van Nederland, een straat opbreekt. Als je dat niet handig aanpakt dan ontstaat bijna direct een grote chaos en nóg groter omleidingennetwerk. Daarnaast zit er in Gouda van alles in de grond. “Je kunt hier nog geen tien centimeter in de grond graven of er moet al een archeoloog aan te pas komen.”, lacht Van Velde. En dan heb je ook nog te maken met de enorme verscheidenheid aan inwoners van de stad. “Als je in een geschreven brief aankondigt dat een kruispunt een aantal dagen niet toegankelijk is, is de inhoud voor bewoners in de ene straat te ingewikkeld geschreven en bewoners van een straat verder wijzen je op diverse artikelen uit het wetboek.” Daarnaast is Gouda gebouwd op veen, “en veen zakt als er veel gewicht op komt. We houden ons dus ook bezig met de verhoging van de stad door te innoveren met nieuwe technieken. Denk bijvoorbeeld aan het ophogen van de grond met behulp van piepschuim.” Met al deze verschillende aspecten krijgen Jelmers bij de Gemeente Gouda te maken. “En met die kennis kun je, wanneer dat bij een eventuele volgende werkgever aan bod komt, zeggen: ‘dát heb ik al eens meegemaakt.’”
Later word ik ambtenaar
Toen de samenwerking tussen Jelmer en de Gemeente Gouda jaren geleden begon, stond er in Gouda slechts één Jelmer met z’n voeten tussen de geschiedenisresten. Op dit moment zijn dat er drie. “Maar,” legt Chris uit, “het blijft lastig om de juiste mensen te vinden. In dit vakgebied lijkt een provincie of gemeente niet de meest ‘sexy’ werkgever. Want wees nou eerlijk: wie denkt er als hij of zij klein is ‘later word ik ambtenaar’?” Toch is het degelijke doekje dat over de instanties hangt volgens Chrispassé. “Je maakt hier echt interessante dingen mee en leert werken volgens het ‘belangenspel.’ Zo draait het bij ons niet om winst en is geld niet de enige factor, maar ‘gewoon’ één van onze parameters. En vaak niet de meest doorslaggevende. Het gaat hier om de wensen van burgers, daar willen we zo goed mogelijk aan voldoen.” Ga je bij de gemeente Gouda aan de slag dan leer je afwegingen maken, belangen in kaart brengen en polsen bij bewoners wat hen bezighoudt. Waar maken bewoners zich druk om? “En dat spel, waarin je alle samenkomende belangen vertaalt naar de techniek, leer je bij ons spelen.” Om dat te kunnen is het belangrijk dat je technische onderlegd bent, maar het is minstens zo belangrijk om de soft skills goed te beheersen. “Feitelijke kennis is altijd bij te leren, maar iemand over zijn bel-angst heen helpen of communicatief sterker maken is een ander talent.”
Jelmers hebben het hele pakket
De young professionals van Jelmer zijn niet alleen inhoudelijk goed. Ook de communicatieve en empathische kant is sterk ontwikkeld. Dat komt mede dankzij de trainingen die Jelmer de talenten biedt. In deze trainingen komen situaties uit het werkveld aan bod. Soms doordat de Jelmers ze zelf aandragen vanuit hun dagelijkse praktijk. Zo krijgen de professionals concrete handvatten voor verschillende actuele situaties. Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe enthousiasmeer je een team? Hoe benader je iemand op een juiste manier? Met zulke vraagstukken houden Jelmers zich in het talentontwikkelprogramma bezig. “Het zijn geen trainees als ze hier komen, het zijn high potentials.”, vertelt Chris. “In de drie jaar van het programma van Jelmer ontwikkelen de talenten zich nog meer. Zo is een eerstejaars Jelmer nog een jonge hond; spontaan, enthousiast en pakt het liefst álles aan. Een derdejaars Jelmer heeft nog steeds dat enthousiasme en die open blik, maar weet ook kritisch te zijn en verbanden te leggen.”
Duurzaamheid op de agenda
Dankzij de Jelmers waait er een frisse wind door de gemeente Gouda, legt Chris uit. De Jelmer-generatie van nu is digitaal vaardig. “Met je smartphone of IPad het veld in gaan; voor Jelmers is dat normaal. Ze zijn er letterlijk mee geboren. Mijn collega’s en ik hebben deze digitale transitie allemaal moeten ‘ondergaan.’ We willen er vaak wel iets mee, maar weten niet altijd wat handig is.” Daarnaast valt het Chris op dat Jelmers zich stuk voor stuk bezig houden met het klimaat. “Mijn collega’s denken wel aan het klimaat en weten dat ze er ‘iets mee zouden moeten doen.’ Maar de Jelmers zetten het bij ons echt op de agenda. Het is vaak één van de eerste dingen die ze roepen als ze een project bespreken met de projectleider; kunnen we dit ook duurzaam doen?” Bij de Gemeente Gouda worden Jelmers tijdens het jaar dat ze er werken gekoppeld aan een ervaren projectleider. Projecten voeren ze altijd samen uit. Een Jelmer wordt direct assistent projectleider. “We gooien de Jelmers hier in het diepe, maar kijken altijd vanaf de reling toe of ze blijven drijven.”, vertelt Chris. “Daarin zijn wij nog nooit teleurgesteld. Sterker nog, mijn ervaring is dat de young professionals juist blij zijn als je ze loslaat en het vertrouwen geeft. Met de professionaliteit die ze vanaf dag één in zich hebben, is tot nu toe elk project een succes geworden. Jelmers leren veel van ons en wij van hen; beide partijen levert het ontzettend veel op. Deze duurzame samenwerking hopen we nog jaren in stand te houden.”