VERHALEN VAN JELMER YOUNG PROFESSIONALS

maarten gaasenbeek

site txt 308A0335.jpg
 

Na zijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft wist Maarten Gaasenbeek dat hij beslist thuishoort in de wereld van de bouw, infra en techniek. Maar ook dat hij meer wilde dan ontwerpen en rekenen. De master Construction Management & Engineering en de daaropvolgende Jelmer-jaren hielpen hem uit te kristalliseren wat dat ‘meer’ dan precies is en hoe hij met zijn talenten de meeste impact kan hebben.

 

De verbindende factor 

“Tijdens mijn master Construction Management & Engineering aan de TU in Delft leerde ik alles over projectmanagement, - beheersing en contractmanagement. Met een achtergrond in de techniek en kennis en vaardigheden op het gebied van projectmanagement en -beheersing, wilde ik als verbindende factor fungeren tussen technisch specialisten en het management. Een rol die in veel projecten ontbreekt, maar die mij op het lijf geschreven is. Toch was het na mijn master lastig kiezen waar ik mijn kennis en kunde in de praktijk wilde brengen.” Maarten wist dat hij de technische sector in wilde, maar dan ben je er nog niet. Moest hij nu bij een ingenieursbureau, een aannemer of bij een overheid gaan solliciteren? Jelmer bood hem de perfecte middenweg. Met het driejarige Jelmer Impact Programma kon hij zich niet alleen een beter beeld vormen van de sector, maar had hij ook de kans om volop aandacht te besteden aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Binnen twee weken na de eerste ontmoeting was alles in kannen en kruiken en op zijn eerste werkdag bij Jelmer kon Maarten aan de slag als Adviseur Projectbeheersing bij Rijkswaterstaat.

Leren werken bij Rijkswaterstaat

Het eerste project waar Maarten zijn kersverse kennis mocht toepassen, was de verbreding van de A27 op het traject Houten – Hooipolder. In die tijd bevond het project zich in de voorfase waarin het tracébesluit en de bouwcontracten worden opgesteld. Maarten hield zich bezig met de projectplanning en het scope- en risicomanagement. Hoewel de inhoud an sich al interessant was, bleek het onder de knie krijgen van het werkende leven minstens zo interessant. “In het eerste jaar heb ik echt ‘leren werken’. En ik ben blij dat ik dat bij Rijkswaterstaat kon doen.”, blikt Maarten terug. “Vooral nu ik ook de meer hectische en prestatiegerichte wereld van de aannemerij ken. Binnen een overheidsinstantie gaat het er in de basis toch allemaal wat kalmer aan toe.” Toch was dit jaar voor Maarten allesbehalve rustig. Hij werkte in Den Bosch, maar woonde in Delft. Met drie uur reistijd en 8 à 9-urige werkdagen houd je niet veel tijd voor jezelf over. Daardoor kun je simpelweg niet meer op alle verzoeken ingaan. “Ik moest bewuster omgaan met mijn tijd en energie. Leren ‘nee’ zeggen. Je hoeft echt niet op ieder verzoek in te gaan en echt niet alles voor iedereen op te lossen. Voordat ik begon met werken had ik die neiging wel. Maar als je zoiets in je werk ook doet, kom je er gauw genoeg achter wat de gevolgen daarvan zijn. Ik pluk nu nog de vruchten van wat ik in het eerste jaar heb geleerd.”

 

site maarten.jpg

Dynamiek van de aannemerij

Hoewel Maarten het enorm naar zijn zin had bij Rijkswaterstaat, was hij ook nieuwsgierig naar hoe het er in de aannemerij aan toe gaat. Met dank aan het Jelmer programma kon hij het daaropvolgende jaar proeven aan deze hoek van de civiele sector. Hij ging aan de slag bij aannemer GMB. “Ik kwam terecht in een snellere wereld, waar je je mannetje moet staan, maar zeker ook aandacht moet hebben voor de mens achter de professional. Een omgeving die anders is dan bij Rijkswaterstaat, maar waar ik me vanaf dag één thuis voelde.” Voor GMB schreef Maarten onder andere de EMVI-plannen voor de aanbestedingen. “In zo’n EMVI-plan beschrijf je hoe je invulling denkt te geven aan de uitvraag van de opdrachtgever.”, legt Maarten uit. “Je geeft je visie op ieder gevraagd criterium, hoe je hiermee omgaat en welke maatregelen je neemt om je beloften in het traject van ontwerp en uitvoering waar te maken.” Om die rol te kunnen vervullen, moest Maarten regelmatig in overleg met technisch specialisten. “Ineens kwam ik in aanraking met ander type mensen, met andere kennis, andere achtergronden, andere opvattingen en andere communicatiestijlen. Ik merkte dat ik mijn manier van communiceren moest finetunen om aansluiting te vinden en samen iets voor elkaar te kunnen boksen. Bovendien kwam mijn vermogen om complexe technische inhoud te vertalen naar managementtaal hier natuurlijk goed van pas. Ik werd de verbindende schakel tussen inhoud en management.” 

Het werken voor een aannemer beviel Maarten zo goed dat hij besloot om zijn derde Jelmer-jaar in te vullen door bij een andere aannemer aan de slag te gaan. Wel wilde hij dan in een andere projectfase werkzaam zijn. Hij zag zijn wens werkelijkheid worden, toen hij bij Team Waalbrug (KWS Infra / VolkerRail) werd aangenomen als assistent contractmanager binnen het project Renovatie Waalbrug Nijmegen. “De iconische, 83-jaar oude Waalbrug wordt volledig gerenoveerd. Een complex en omvangrijk project. Toen ik binnenkwam was de uitvoering nog niet gestart, maar was het werk al wel gegund. Ik startte net voordat de spreekwoordelijke ‘schop de grond in ging’. Ik wist van tevoren dat ook dit jaar mijn comfortzone opnieuw zou oprekken: de snelheid en hardheid van een project in uitvoering is anders dan dat van een werk in opbouw. Door de invulling van dit derde jaar heb ik in drie jaar tijd iedere fase van een project van dichtbij kunnen meemaken. Dat is zo ontzettend leerzaam geweest, hiermee heb ik echt aan het zogeheten ketenleren gedaan. Het heeft er niet alleen voor gezorgd dat ik duidelijk voor ogen heb waar ik wil werken, maar ook wat mijn kwaliteiten en minder sterke kanten zijn.” 

Onconventionele leeromgeving

Maartens tijd bij Jelmer zit er bijna op. Terugblikkend: “Als ik de afgelopen drie jaren opnieuw moest doen, zou ik met nog meer zekerheid voor Jelmer kiezen. Ik heb er meer uitgehaald dan ik vooraf had kunnen denken. Door de sector vanuit drie verschillende werkplekken te ervaren, ben je in staat om de dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Bovendien heb ik ook voor Jelmer zelf veel kunnen betekenen. Zo heb ik het kwaliteitsmanagementsysteem (ISO-9001) voor Jelmer opgezet, werf ik nieuwe Jelmers en overtuig ik potentiele nieuwe business partners van de kracht van Jelmer. Dankzij Jelmer heb ik de kans gekregen om mezelf te leren kennen, mijn kwaliteiten te verkennen en te ontwikkelen en heb ik mijn comfortzone gigantisch weten op te rekken. Bij Jelmer staan persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling op gelijke voet. Die combinatie maakt Jelmer anders dan andere partijen in de markt. Je merkt dat je als Jelmer Young Professional écht iets anders te bieden hebt dan je ‘branchegenoten’. Je neemt de bijzondere visie en bedrijfscultuur van Jelmer mee naar de business partners waar je actief bent. Ik probeer al drie jaar te verwoorden wat de impact van Jelmer is. Mijn beste poging is dat Jelmers altijd zoeken naar de verbinding en de samenwerking binnen de context waarin ze zitten. Als Jelmer handel je vanuit een kritische blik, met respect naar de mensen om je heen en met oog voor hun belangen. 

It has run it’s course

Nu, na drie jaar, is het ook goed geweest. Ik ben klaar voor de volgende stap. Bij Jelmer kreeg ik de kans om te leren door te doen; door te vallen en weer op te staan. Ik heb de ruimte gekregen om fouten te maken en van deze fouten te leren. Voor mij is dit de meest effectieve manier van leren. Het Jelmer-traject verliep soms wat hobbelig en ook het pad naar mijn droombaan zal waarschijnlijk niet zonder obstakels zijn, doordat ik de neiging heb de dingen op een onconventionele wijze aan te pakken. Ik wil graag doorgroeien naar de rol van projectmanager, het liefst aan de aannemerskant. Maar dat is een beschermde positie binnen de aannemerij, die van oudsher vooral is weggelegd voor specialisten die doorgroeien vanuit de technische lijn. En hoewel ik zeker technisch onderlegd ben, zie ik mezelf niet als technisch specialist. Toch denk ik op een andere manier te kunnen bijdragen, juist door een ander pad te kiezen. Ik ben altijd al een beetje tegendraads en koppig geweest. 

Bij Jelmer heb ik geleerd om die eigenschappen op een positieve manier te benutten en het pad naar mijn droombaan op míjn manier te bewandelen. Ik hoef mijn doel niet morgen te bereiken en ik ga er ook geen tijdpad aan hangen. De reis is belangrijker dan de bestemming: ik wil voldoende vlieguren maken en ervaring opdoen, zodat ik - als ik mijn stip op de horizon weet te bereiken - mensen kan aansturen vanuit de inhoud en vanuit een diep begrip van wat zij doen.” “Mijn volgende stap om die stip te bereiken wordt een rol als proces-coördinator bij GMB Waterkwaliteit & installaties.


site 308A0354.jpg

Maarten Gaasenbeek
17-02-1991

TU Delft
Master Construction Management and Engineering

TU Delft 
Bachelor Civiele Techniek

Business Partners:

  • Rijkswaterstaat

  • GMB Civiel

  • Team Waalbrug (KWS Infra/VolkerRail)

FOOTER ARTIKELS.png