VERHAAL VAN JELMER BUSINESS PARTNER
Mark Vlaanderen Oldenzeel
STRUKTON INFRA SPECIALS
Om Nederland bereikbaar en leefbaar te houden staan we voor enorme infrastructurele uitdagingen. Civiele constructies zoals tunnels, bruggen, viaducten, sluizen, stuwen en gemalen zijn verouderd en aan vervanging toe. Strukton Infra Specials is één van de aannemers die de tanden én handen in dit soort gigantische renovatie- en vervangingsprojecten zet. Als Business Partner van Jelmer onderkennen zij de toegevoegde waarde van jong talent binnen deze vervangingsopgave. “Het jeugdige enthousiasme, de nieuwsgierige blik en het lef om nieuwe ideeën in te brengen is onmisbaar in onze sector.”, vindt Mark Vlaanderen Oldenzeel.
Ontkokeren
Mark is Manager Bedrijfsvoering en Teamleider Projectbeheersing bij Strukton Infra Specials en groot ambassadeur van Jelmer. “Ik vind het roulatieprogramma van Jelmer een geweldig concept. Juist in je jonge jaren is het fijn om in verschillende keukens te kijken. Je te verdiepen in de perspectieven die er zijn en de taal van uiteenlopende partijen in de sector te leren spreken. Ik ben ervan overtuigd dat pas als je drie of meer rollen hebt gehad, je afleert om in kokers te denken. Dan wordt het je natuur om adaptief te zijn. Jelmer Young Professionals krijgen dat met de paplepel ingegoten.”
Elkaars taal leren spreken, je verdiepen in (de belangen van) de ander en de verbinding opzoeken: lang was dat niet gebruikelijk in de bouw. En nog is het wel eens opvallend als een Jelmer Young Professional een andere afdeling binnen Strukton Infra Specials binnenstapt om vanuit oprechte nieuwsgierigheid vragen te stellen. “De sector en ook onze eigen organisatie waren lang verkokerd. Je redeneerde vanuit je eigen organisatie of afdeling en iedereen had gelijk. De kans dat je been eraf werd gehakt als je ‘m buiten jouw eigen, veilige omgeving stak, was namelijk groot.”, grapt Mark. “Maar als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. We willen, nee: we móeten als sector meer samenwerken.”
Nieuwe dingen proberen
Dat betekent dat we dat been toch echt buiten de eigen afdeling of organisatie moeten zetten. Nieuwsgierig zijn naar een ander perspectief en met elkaar onderzoeken welke oplossingen structureel en duurzaam in te zetten zijn voor de enorme uitdagingen waar we voor staan. Maar daarnaast ook dóén; nieuwe dingen proberen. Dat er dan wel eens iets mislukt is part of the deal. Om dat ‘proberen’ te faciliteren introduceerde Strukton Infra Specials zogeheten ontwikkelacties als verlengstuk van hun business plan. Daardoor kunnen medewerkers op een laagdrempelige manier dingen proberen die bijdragen aan het grote geheel. De minder succesvolle ontwikkelacties richten bovendien niet direct enorme schade aan. “Bovendien helpt het als aan dat proberen een stevige en duidelijke visie ten grondslag ligt. Daar hebben we als Strukton Infra Specials de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd.”, vertelt Mark.
Never waste a good crisis
De organisatie maakte gebruik van de crisis waar ze enkele jaren geleden doorheen gingen. Mark vertelt: “We zagen het als een kans om het volledig anders aan te pakken. Wat hadden we te verliezen?” Mark liep in die vernieuwingsslag voorop, als ambassadeur en aanjager van een andere, verbeterde werkwijze. “Destijds ging een projectteam het land in en deed daar hun ding, zonder dat we als organisatie beter werden van wat hier geleerd was. Dat moest anders. We gingen aan de slag met onze business strategie. Het was een enorme verandering om niet enkel meer vanuit het doel, maar vanuit de waarom te gaan werken. Geen tunnels bouwen, maar de beschikbaarheid ervan verbeteren, om maar een voorbeeld te noemen. Het is een wezenlijk andere benadering. Ook zijn we zwaar gaan inzetten op de bedrijfskundige kant van projecten. Zo hebben we IPM in onze afdelingen geïntroduceerd. Als bouwbedrijf was dat destijds revolutionair. Projectbeheersing? Dat bestond helemaal niet binnen de aannemerij. Ook investeerden we in goede basissystemen en begonnen we te werken vanuit een benadering waarbij synergie tussen proces, technologie en organisatie centraal staat. Hierdoor werken we gestructureerder, zijn we in staat bedrijfsanalyses te doen en verbeteren we onszelf continu. Dat wakkert enthousiasme aan bij onze medewerkers; er zit logica in de dingen die we doen. En ook de Jelmer Young Professionals slaan hierop aan. Die komen regelmatig met suggesties hoe we onze bedrijfsvoering nog verder kunnen optimaliseren en brengen nieuwe ideeën en innovaties in, zoals bijvoorbeeld de toepassing van AI binnen projecten.”
Business partnership met Jelmer
Dat de Jelmer Young Professionals met nieuwe ideeën komen, is een van de redenen waarom Strukton Infra Specials business partner is geworden van Jelmer. “Jelmer levert niet zomaar mensen. Het zijn stuk voor stuk jonge, kundige mensen bij wie EQ en IQ goed in balans zijn, die vraagstukken snel doorzien en een intrinsieke drive hebben om de dingen beter te maken. Jelmers gaan niet stil in een hoekje zitten, maar stellen vragen vanuit een onbevangen nieuwsgierigheid. Daardoor triggeren ze mensen om na te denken over hoe en waarom ze de dingen doen zoals ze doen. Het ontwikkelingsprogramma van Jelmer stimuleert dat jeugdige enthousiasme en geeft ze het zelfvertrouwen om hun ideeën en kennis ook echt in te brengen. Tegelijkertijd zijn Jelmer Young Professionals heel bewust onbekwaam: ze weten waar hun leerdoelen liggen en gaan daar actief mee aan de slag. Zowel binnen Jelmer als binnen hun dagelijks werk bij ons als business partner.” Dat vraagt volgens Mark ook wel wat van de organisatie. “Je hebt als business partner een taak te vervullen als het gaat om het begeleiden van een Jelmer. Dat kost tijd, maar is vooral heel erg leuk om te doen. De jonge talenten stellen een enorme hoeveelheid enthousiasme en motivatie tentoon en hebben goede ideeën. Het levert je organisatie veel op als je ze proactief begeleidt.” Op de vraag hoe Mark dat bedoelt, antwoordt hij: “Jelmer is een kei in het naar boven halen van wat ik ‘de parels’ in ons vakgebied noem. Het zijn mensen die breed denken, verschillende perspectieven met elkaar combineren en sociaal sterk zijn. Dat is een unieke combinatie en dat vind je niet overal. Maar ze hebben natuurlijk weinig tot geen werkervaring. Daarom moet je als klankbord of vraagbaak fungeren als ze vastlopen. Gecombineerd met het impact programma dat ze bij Jelmer volgen, zorgt dat ervoor dat ze gaan vliegen en dat zowel de young professional als de organisatie het beste uit de tijd haalt die je samen hebt.”
Investering in de toekomst
Jelmers werken gemiddeld een jaar binnen je organisatie en gaan dan naar de volgende business partner. Er zijn organisaties die dat als een nadeel zien. “Maar ik zie dat toch anders”, zegt Mark. Hij geeft aan dat de maatschappij de professionals, die vanuit meerdere perspectieven naar een uitdaging kunnen kijken, keihard nodig heeft. De transities waar we voor staan zijn zo omvangrijk; die kunnen we alleen aanpakken als we investeren in jong talent en hun verfrissende ideeën een kans geven. “Door je als business partner aan Jelmer te verbinden haal je niet alleen de pareltjes in huis, maar draag je ook bij aan vernieuwing, verbetering en verduurzaming van de sector. En bovendien: als ze het naar hun zin hebben binnen je organisatie, komen ze wel weer terug.” Daarnaast draagt een business partnership volgens Mark ook bij aan je naamsbekendheid onder high potentials. Hij ondervond dat aan den lijve tijdens de meet & greets die Jelmer organiseerde tussen business partners en Jelmer Young Professionals. “Tijdens de eerste editie moest ik de Jelmers echt naar me toe trekken. Het jaar daarop stond er continu een groepje van meerdere Jelmers om me heen: het resultaat van de enthousiaste verhalen die Jelmer Young Professional Victorine deelt over haar tijd bij Strukton Infra Specials.”, concludeert Mark tevreden.
Van generatiekloof naar generatiedenken
Niet alleen binnen Strukton Infra Specials werkt Mark met Jelmer Young Professionals; ook in het werkveld komt hij ze regelmatig tegen. Zo was hij betrokken bij de InfraMarathon, een initiatief waarbij 170 collega’s uit de sector 49 uur lang samen brainstormen over een toekomstbestendige infrasector. De plek bij uitstek voor Jelmer Young Professionals. Twee van hen zaten dan ook in de organisatie van het evenement. “Daar zag ik met eigen ogen dat bestuurders een andere taal spreken dan de young professionals. Die afstand is groot en als er te weinig aandacht is voor de tactische vertaalslag, dan voelen jongeren zich verloren. Ze hebben respect voor bestuurders en willen ze vooral niet voor de voeten lopen. Maar het gevaar bestaat dat je de talenten van deze jongeren dan niet ten volste benut.” Mark wil ermee aangeven dat verbinding maken en oprechte aandacht aan elkaar geven een taak van alle betrokken partijen is.
Hij vindt dan ook dat er binnen de sector meer aandacht moet zijn voor generatiedenken; nog zo’n thema waar Strukton Infra Specials en Jelmer elkaar in vinden. “Net als Jelmer besteden wij daar veel aandacht aan. Essentieel als je als werkgever aantrekkelijk wilt zijn en blijven voor jonge professionals. Een klein voorbeeld daarvan is ons leasebeleid. Van oudsher heeft iedereen binnen de bouw een lease auto. Maar veel young professionals vinden dat tegenwoordig helemaal niet interessant. Die willen gebruikmaken van het OV, af en toe een auto kunnen huren of een leasefiets. Daarom hebben we ons leasebeleid aangevuld met het mobiliteitsbudget. Medewerkers kunnen nu zelf bepalen hoe ze van en naar hun werk reizen. Het lijken kleine dingen, maar je laat als organisatie zien dat je meebeweegt met de wensen en behoeften van verschillende generaties.”
Benut dat potentieel
Adaptief zijn, oprechte interesse in de ander en de verbinding opzoeken: het vraagt iets van alle betrokken partijen. Als die basisingrediënten er zijn dan kunnen Jelmer Young Professionals zorgen voor een flinke dosis enthousiasme en toevoer van nieuwe ideeën binnen je organisatie. “Ik geloof oprecht dat we de gigantische renovatie- en vervangingsprojecten alleen aankunnen als we het potentieel van alle generaties benutten. Geef de nieuwsgierigheid en het enthousiasme van jonge professionals de ruimte en koppel dat aan de ervaring en kennis van de medior en senior professionals, dan gaat het vliegen. Alleen samen kunnen we de bereikbaarheid en leefbaarheid van Nederland verbeteren.”