Energietransitie

 
iStock-1304568309 2500pxl.jpg
 
 

Energie is een van de eerste levensbehoeftes. Zonder energie geen functionerende samenleving. En met alle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen neemt onze behoefte aan energie steeds verder toe. Tegelijkertijd zijn fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk én willen we voorkomen dat onze toenemende energiebehoefte de wereld schaadt. Gelukkig bestaan er alternatieve en duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water en zijn er talloze vernieuwende technieken om energie uit deze bronnen te winnen.   

 

 

Hoewel deze vernieuwende technieken zich al hebben bewezen in talloze proeftuinen, omvat de energietransitie meer dan slimme technieken en innovatieve oplossingen. Om de Sustainable Development Goals te behalen en ervoor te zorgen dat we in 2050 daadwerkelijk CO2-neutrale steden hebben, moeten we namelijk ook bedenken hoe we die duurzame energiebronnen integreren in onze manier van leven. Hoe implementeren we de energietransitie organisatorisch, juridisch, beleidsmatig én financieel in onze samenleving? De antwoorden op die vragen zijn complex, meerledig en zeker niet alleen technologisch van aard. Bovendien hebben we in veel gevallen simpelweg nog geen pasklaar antwoord. Toch hebben we geen tijd te verliezen, als we van de energietransitie een succes willen maken. Om te voorkomen dat oplossingen te lang op zich laten wachten, móeten we anders kijken, anders denken en anders samenwerken. En dat vraagt lef, doorzettingsvermogen en organisatiekracht.

Verbinden om te versnellen 
Zo is het van het allergrootste belang om de verbinding met elkaar op te zoeken en begrip te krijgen voor elkaars belangen en disciplines. Ervoor te zorgen dat de mensen die het beleid maken óók de techniek begrijpen – en dat de technici de belangen van beleidsmakers begrijpen. Ook moeten we ervoor zorgen dat overheden en marktpartijen niet tegenover, maar naast elkaar staan in de uitdagingen die we hebben. Dat we elkaars kennis en kunde erkennen en benutten, ten gunste van ons gezamenlijke doel.  

Energie steken in de energietransitie 
Binnen de Transitie Track Energie werken young professionals vanuit uiteenlopende achtergronden en verschillende disciplines aan de energietransitie. De jonge talenten krijgen de kennis en vaardigheden aangereikt die ze nodig hebben om de energietransitie verder te brengen. Naast de nodige inhoudelijke (basis)kennis over energie, projectmanagement en systeemdenken, leren ze aan de hand van sociale vaardigheden hoe ze verandering kunnen initiëren en organiseren. Door middel van trainingen en masterclasses leren zij anderen te motiveren, te mobiliseren en om de kennis en vaardigheden van uiteenlopende professionals aan elkaar te verbinden. Jelmer Young Professionals zijn zowel inhoudelijk als communicatief sterk en kunnen bovendien het overzicht bewaken. Dat zorgt ervoor dat ze niet alleen een verbindende sleutelpositie vervullen binnen hun huidige werkzaamheden, maar dat ze uitgroeien tot de zelfbewuste leiders, adviseurs en experts van de toekomst. Energieprofessionals die niet alleen werken aan de energietransitie, maar hem ook – samen met anderen – weten vorm te geven.    

 
 
Jelmer Young Professionals kijken vanuit verschillende perspectieven naar de energietransitie. Doordat ze aan meerdere kanten van de tafel zitten, begrijpen ze de uiteenlopende belangen, kunnen ze beter samenwerken en leggen ze snel verbinding met de andere partij
— Willemijn van Zijl
 

Robert van Berkel

Transitiemedewerker | Verbouwstromen/De Bouwcampus

Vanuit De Bouwcampus werk ik aan het programma Verbouwstromen en aan het traject Herinrichting Stedelijke Ondergrond. Verbouwstromen is een onafhankelijk programma dat zich richt op het stimuleren van versnelling en opschaling in de isolatie markt voor de bestaande bouw. Binnen dit programma werk ik in het koopteam dat zich richt op eigenaar-bewoners en hun woning. Hier ben ik nu veel bezig met data gedreven werken. Zo coördineer ik een onderzoek vanuit de TU Eindhoven naar versnelling in de klantreis van isolatieproducten in samenwerking met drie marktpartijen, ondersteun ik bij het opzetten van een benchmarktool om isolatie aanpakken eenduidig en structureel te vergelijken en werk ik met Hestia data van TNO om de isolatieopgave in kaart te brengen. Binnen het traject Herinrichting Stedelijke Ondergrond werken we aan het aanjagen van bundelingstechnieken in de ondergrond om ruimte te bieden aan de infrastructuur die nodig is voor de huidige en komende transitieopgaven. Zo heb ik meegeschreven aan een artikel over het aanjagen van Diepe Integrale Leidingen Tunnels (DILT) als bundelingstechniek om de ondiepe ondergrond te ontlasten.


Dorris Corsten

Flowplanner | Alliander

Om netcongestie (file op het elektriciteitsnet) tegen te gaan worden laagspanningsnetten in Nederland versterkt om de hogere energievraag door de energietransitie aan te kunnen. ⁠Deze grote opgave moet snel opgepakt worden en daardoor is afstemming tussen verschillende partijen en het werk wat Alliander doet van groot belang. Als flowplanner ben ik vooral bezig met het coördineren en stroomlijnen van processtappen in deze keten om de netten toekomstbestendig te maken!


Willemijn van Zijl

Adviseur Operational Excellence | TenneT

Voor mijn eerste opdracht begon ik als Adviseur Operational Excellence bij TenneT, de beheerder van ons hoogspanningsnet. TenneT staat voor één van de grootste uitdagingen ooit: het transformeren, uitbreiden en onderhouden van het hoogspanningsnetwerk om te voldoen aan de groeiende energievraag. In samenwerking met diverse, enthousiaste en gemotiveerde collega’s, die me meenamen in hun dagelijkse uitdagingen, bezocht ik regelmatig hoogspanningstations. Hierdoor leerde ik elke dag een beetje meer over hoe ons elektriciteitsnet in Nederland in elkaar steekt.

Tijdens mijn opdracht bij TenneT heb ik bijgedragen aan diverse projecten. Ik ben onder andere betrokken geweest bij het opzetten en implementeren van een nieuwe uitvoeringsstrategie: de stationsgerichte aanpak. Het uitgangspunt van deze nieuwe strategie is het combineren van zoveel mogelijk werkzaamheden (zowel projecten als onderhoud) in samenwerking met andere partijen om de leveringszekerheid, nu en in de toekomst, te borgen.


Flip Steenbrink

Technical Support Consultant | Vattenfall

Momenteel ben ik werkzaam als Technical Support Consultant bij Vattenfall. Binnen de afdeling Offshore Wind ben ik verantwoordelijk voor de procesoptimalisatie van verzoeken voor onderhoud aan windturbines op zee. Binnen deze opdracht is het essentieel om goed te kunnen schakelen met de monteurs, engineers, IT-afdeling en het management.


Willemijn van Zijl

Process Improvement Advisor | Vattenfall

Een jaar geleden stapte ik aan boord als Process Improvement Advisor bij Vattenfall, waar ik meewerkte binnen de afdeling Offshore Wind. Terwijl ik bij TenneT de ins en outs leerde van het “inlussen” van nieuwe offshore windparken op het bestaande hoogspanningsnet, kwam ik hier in aanraking met de uitdagingen rond het winnen, bouwen en onderhouden van deze windparken. De offshore wind sector maakt een enorme groei door, gedreven door klimaatdoelstellingen. Hoewel de sector jong is en daardoor kansen biedt voor de snelle groei, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Door de voortdurende ontwikkeling worden windturbines steeds groter en veranderen de ontwerpen voor windparken continue. Het bijhouden van deze snelle groei en het gebrek aan standaardisatie en schaalbaarheid vormen een uitdaging. Daarnaast is recent gebleken dat hoge inflatie en stijgende grondstofprijzen leiden tot hoge investeringskosten bij de aanleg van deze nieuwe windparken.

Bij Vattenfall werkte ik samen met mijn team aan het opstellen en implementeren van processen binnen de Offshore Wind-afdeling en aan het vormgeven van een procesgedreven organisatie. Daarnaast kreeg ik een kijk in de internationale kant van de energiesector. Mijn team kenmerkte zich door de vele nationaliteiten en zat verspreid over verschillende landen. De energietransitie en de offshore windparken zijn niet gebonden aan landsgrenzen, waardoor grensoverschrijdende samenwerkingen essentieel zijn. Bovendien zie je dat het verbinden van diverse perspectieven leidt tot duurzame en breed gedragen resultaten.


 

Nieuwsgierig naar het Jelmer Impact Programma - Track Energietransitie? Neem contact met ons op en ontdek hoe Jelmer een verfrissende, vernieuwende en versnellende rol kan spelen binnen jouw organisatie. Wil jij als young professional een rol spelen in de versnelling van de energietransitie? Neem contact op met Eva Hilbrands! evahilbrands@jelmer.nl

 
 

 

Energieprojecten
Projecten waar je energie van krijgt: bij deze business partners zetten Jelmer Young Professionals hun energie, kennis en vaardigheden in voor versnelling van de energietransitie.