Duurzaam & CIRCULAIR bouwen

 
2500 Circulair duurzaam.jpg
 
 

Bruggen, tunnels en sluizen, maar ook veel gebouwen in de openbare ruimte voldoen niet meer aan de eisen en veiligheidsnormen van nu. Ze zijn toe aan vervanging of een opknapbeurt. Op hetzelfde moment dwingen de groeiende wereldbevolking, toenemende welvaart en klimaatverandering de wereld om spaarzaam om te gaan met grondstoffen. Een op het oog tegenstrijdige opgave. Toch biedt deze opgave talloze kansen. Kansen om op een andere, betere en duurzamere manier te ontwerpen en te bouwen. Om andere samenwerkingsvormen te verkennen, nieuwe kennis te vergaren en het lerend en innoverend vermogen van de sector te vergroten. Kortom; om niet alleen over verandering te praten, maar het ook samen te doen.

 

 

Laten we transities in gang zetten
Jelmer weet van vernieuwen in een traditionele wereld. Als katalysator van verandering, innovatie en creativiteit bieden we de sector een proeftuin voor innovatie. In deze proeftuin krijgen jonge én ervaren professionals de kennis en vaardigheden aangereikt die ze nodig hebben om verandering in gang te zetten. Niet omdat ze weten hoe die verandering eruitziet, maar omdat ze ‘m kunnen initiëren en organiseren. Ook laten we proefballonnetjes op, ontwikkelen we nieuwe kennis en innovatieve kennisproducten, die we vervolgens delen met onze business partners in de keten. Zo vergroten we het lerend en innoverend vermogen van de sector, dragen we bij aan veilige kunstwerken en zorgen we voor een duurzamere en toekomstbestendige wereld.

Nieuwsgierig hoe we dat concreet doen? Neem contact met ons op voor meer informatie over het Jelmer Impact Programma - Track Circulair & Duurzaam.

Liever direct van start? Neem contact met ons op en ontdek in een gesprek hoe Jelmer een verfrissende, vernieuwende en versnellende rol kan spelen binnen jouw organisatie.

 

Victorine Dumoulin

Medewerker Duurzaamheid | Strukton

Binnen het duurzaamheidsteam bij Strukton Infra Specials werk ik aan het ontwikkelen en implementeren van nieuw duurzaamheidsbeleid van de organisatie. Hierbij ligt de focus op zowel het strategische niveau als op de projecten, zodat het beleid niet alleen aansluit bij de andere Strukton afdelingen, maar ook realistisch is en past bij de werkzaamheden op projecten in uitvoering. Naast de ontwikkeling van beleid ben ik betrokken bij verschillende tenders en projecten, waar ik werk aan de integratie van duurzaamheidsmaatregelen. Thema's als circulariteit, zero emissie, biodiversiteit, SROI, en waterkwaliteit komen allemaal voorbij. Ook werk ik met de CSRD, een Europese richtlijn die bedrijven verplicht te rapporteren over duurzaamheid en de impact van hun werkzaamheden.


Eline Luijken

BIM modelleur | Dura Vermeer

Bij Dura Vermeer werk ik op de afdeling Digitaal Bouwen als BIM-modelleur. BIM staat voor Building Information Model. Dat is een 3D-informatiemodel waar alle data die nodig is voor het ontwerpen, bouwen en beheren van een bouwwerk wordt vastgelegd en aan elkaar gekoppeld. Ik werk veel samen met een BIM-expert. Samen onderzoeken we hoe informatiestromen gaan lopen binnen een project en welke softwareapplicaties we daarvoor kunnen gebruiken. Zo werk ik nu mee aan een renovatietraject. In dit traject ontwikkelen we een Digital Twin, dat is een virtuele representatie van het product. We zijn nu, voor het digitaliseringsproject, in de uitwerkfase. Dat klinkt ver, maar is in werkelijkheid nog maar de opstartfase. In mijn functie werk ik ook nauw samen met een externe partij en samen werken we het vraagstuk uit. Ik draai dus zowel mee met de BIM als met de Digital Twin ontwikkeling; twee pijlers die nauw met elkaar verbonden zijn.


Thomas Schram

Omgevingsmanager bij het Amsterdamse Bos

Ik ben momenteel actief als Omgevingsmanager bij het Amsterdamse Bos van de gemeente Amsterdam. In deze functie vertegenwoordig ik de belangen van het bos richting een divers palet van belanghebbenden en de uiteenlopende wensen van deze belanghebbenden binnen de bosorganisatie. Zo wordt de A9 verbreed, gasleidingen geboord, paden vernieuwd, festivals gevierd, marathons gerend en nog veel meer. Dit alles moet gebeuren met in achtneming van de natuurwaarden van het bos. Ook werk ik aan de proceskant om het omgevingsmanagement te standaardiseren zodat alle aannemers op de hoogte zijn van de bijzondere situatie in het bos.


Michiel Ockers

Transitiemedewerker bij de Bouwcampus

Binnen de Bouwcampus werk ik actief aan het vergroten van de maatschappelijke impact van de bouwsector, met een focus op de thema's Vervanging en Renovatie van Infrastructuur en Herinrichting van de Stedelijke Ondergrond. Mijn aanpak omvat diverse manieren om belanghebbenden samen te brengen, variërend van boeiende online lezingen met discussie, zoals de TransitieMotor, tot het faciliteren van werkgroepen. Mijn netwerk bestrijkt een groot scale, van tenderstrategen bij een grote aannemer tot een regisseur bodem en ondergrond bij een gemeente. 

Bijeenkomsten staan altijd in het teken van het stimuleren van transities in de bouw en infrastructuur. Samen met deelnemers brengen we bestaande initiatieven in kaart, identificeren we relevante stakeholders en stellen we gezamenlijke actieplannen op. Op deze manier draag ik actief bij aan het faciliteren van positieve veranderingen in de bouw- en infrastructuursector.


Projecten
Jelmer Young Professionals brengen hun kennis en vaardigheden in de praktijk bij diverse business partners die actief zijn met duurzame en circulaire projecten, zoals:


 

Bouw Jip.jpg

Jip Colenbrander

Adviseur Duurzaamheid | Politie

Op dit moment werk ik als Adviseur Duurzaamheid bij de Politie. Ik houd me bezig met de bedrijfsvoering van de Politie en het grote, overkoepelende vraagstuk hoe de Politie als organisatie kan verduurzamen. Daarin zijn verschillende opties mogelijk. Zo kijken we naar het aantal gebouwen, de hoeveelheid en het type auto’s en naar de producten en materialen die gebruikt worden: allemaal zaken die invloed hebben op de duurzaamheid van de organisatie. Ik onderzoek de rol van circulariteit binnen de Politie, wat dit oplevert én wat de Politie kan doen om circulariteit te bevorderen. Daarnaast werk ik ook vanuit de directie Facility Management, waar ik een meer strategische rol vervul: welke kansen biedt de coronacrisis en hoe kunnen we die kansen zo goed mogelijk benutten? Een veelzijdige functie binnen een organisatie waar geen dag hetzelfde is!

Ruben van Dijk

Projectmedewerker Emissieloos Bouwen | De Bouwcampus

Gedurende mijn eerste jaar bij Jelmer, werkte ik een aantal maanden bij de Bouwcampus. Een netwerkorganisatie die zich inzet om transities te verwezenlijken en te stimuleren in de bouw. Binnen de Bouwcampus werkte ik als Projectmedewerker Emissieloos Bouwen: oftewel zonder uitstoot van uitlaatgassen. De Bouwcampus is een zogeheten transitieorganisatie. Ik merkte dat er veel ‘hoogover’ werd gesproken. Daardoor ontstaat het gevaar dat je langs elkaar heen praat. Binnen mijn functie heb ik veel gesprekken gevoerd om abstracte termen te concretiseren. Wat bedoelen we precies? Ik voerde in mijn rol als Projectmedewerker enorm veel gesprekken over de opvattingen en ideeën van de verschillende opdrachtgevers. Hoe geven aannemers en uitvoerders concreet invulling aan de wens om emissieloos te bouwen?.

Bouw Ruben.jpg
Bouw Stan.jpg

Stan van den Berg

Projectmedewerker Bouwen en Wonen | Metropoolregio Amsterdam (MRA)

De woningnood is een groot, landelijk probleem. Dankzij mijn werk bij de Metropoolregio Amsterdam, maak ik me dagelijks hard voor een oplossing. Ik werk als Projectmedewerker in het team Bouwen en Wonen. Samen met het team proberen we de woningnood tot een bepaalde norm te minimaliseren. Dat doen we onder andere door te kijken naar zowel de bestaande woningvoorraad als de nieuwe woningbouw. Aan de ene kant moeten er 175.000 nieuwe, duurzame woningen worden gebouwd, maar aan de andere kant moeten deze woningen aansluiten op de gehele economie en de stad. Een behoorlijke klus waar ik me erg verantwoordelijk voor voel. Ik bereid bestuurlijke overleggen voor en zorg dat we de juiste beslissingen nemen. De woningbouw moet namelijk duurzaam en circulair zijn, maar we willen de woningen ook zo bouwen, dat ze over 60 jaar eenvoudig afgebroken kunnen worden of een andere functie krijgen. Allerlei facetten waar veel mensen helemaal niet over nadenken. Juist dat maakt mijn functie zo leuk.